Bez čeho se neobejdeme :-)

16.12.2008 22:18

Pro to, abychom mohli se scrapbookem vůbec začít potřebujeme nějaký základ. Jsou věci, které můžeme nahradit a jsou taky takové, které nahraditelné nejsou, i když se nám na začátku zdá, že ano... :-)) Takže bez čeho se neobejdeme?

 

ŘEZAČKA NA PAPÍR

- to je jedna z věcí, kterou jsem dlouho myslela, že nepotřebuju... :-))) Chyby lávky!!! Nahradit jí můžeme řezákem nebo ostrým nožem a řezat podle pravítka... ALE!! Nikdy se nepodaří papír či fotku uříznout přesně, pravítko se dost ničí, když použijeme kovové, zase přes něj nevidíme, kde řežeme a musíme si čáru předkreslit, potřebujeme podložku, na které budeme řezat a hlavně nás to stojí jednou tolik úsilí, než když jednoduše řežeme pomocí řezačky. Investujeme-li do řezačky na papír, tato investice se nám brzy vrátí v podobě snadné práce bez nutnosti předkreslování, měření pravých úhlů, bez potřeby jiného nářadí a pomůcek a nejméně polovinou času, který ušetříme, než kdybychom řezali jinak.

KVALITNÍ NŮŽKY

- ne všechno jde uříznout na řezačce nebo utrhnout, takže potřeba nůžek je jasná... pro začátek si zcela jistě vystačíme s jedněmi "obyčejnými", časem ale přijdeme na to, že je dobré pořídit si i nůžky speciální... dokud jsem nepoznala scrapbook, znala jsem jen nůžky na papír, na nehty a entlovací (když nepočítám babiččiny nůžky na růže, kterých jsme se jako děti nesměli ani dotknout :-)) ) Teď jsem si poněkud rozšířila obzory a tím i svůj stříhací arzenál... a můžu doporučit:

Dekorativní nůžky - slouží k vytváření ozdobných okrajů fotek a papírů... je jich nepřeberné množství v různé kvalitě... a radím nešetřit na nich...

Nelepící nůžky - jsou to nůžky se speciálním zoubkovaným ostřím, které se používají na stříhání lepivých pomůcek, jako jsou lepící pásky, suchá lepidla (lepící body) apod. Dřív nebo později se při používání obyč. nůžek tyto "upatlají" různými zbytky lepidel a lepících hmot, že je nebude možné použít na ustřižení ničeho, u těchto speciálně pro tento účel upravenými se to nemůže stát :-)

Vystřihovací nůžky - malé, ostré nůžtičky, k dostání v galanteriích a sloužící k vystřihování drobných tvarů, jako jsou třeba písmena nebo ornamenty... A jsou k nezaplacení :-)

Dětské nůžky - takové, které jsou pro dítě bezpečné, s kulatou špičkou a gumovou (neklouzavou) rukojetí... a na co je potřebujeme? My na nic, jsou určeny pro naše skřítky, kteří stoprocentně chtějí být u toho a pomáhat,  když se maminka věnuje scrapbooku :-)

LEPIDLA, LEPÍCÍ PÁSKY & SPOL.

- není lepidlo jako lepidlo... ve scrapbooku používáme speciální lepidla, taková, která jsou acid a lignin free, to znamená, že mají správné Ph (7 a výš) a neobshují dřevovinu... "obyčejná" lepidla mohou způsobit nenávratné poškození fotografií (žloutnutí) a taky znehodnocují papír, který časem křehne a rozpadá se... a to by byla opravdu velká škoda, no ne? :-)  Lepidel je spousta typů - tekutá, suchá, snímatelná, pásky, fotolepky i jiné... v podstatě je jedno, jaké z nich si vybereme, každému se lépe pracuje s jinými a to "svoje" si každý musí najít sám... na co já nedám dopustit je oboustranná lepící páska... bez té bych už asi neuměla udělat nic :-)

PAPÍRY

- jsou gró celého scrapbookingu :-) A i zde platí, že ne každý papír je pro scrapbook vhodný... Papíry pro scrapbooking stejně jako lepidla musí být "bezpečné"... výrobci nabízejí celou škálu jednobarevných i vzorovaných papírů, jeden krásnější než druhý... jsou k mání v sadách i jednotlivě, jako čtvrtky, slabé papíry, jednostranné, oboustranné, bývají i plastické, "děrované", dokonce i s glitry nebo jinak zdobené... vzhledem k svému netradičnímu formátu vlastně skoro nejsou nahraditelné ničím :-)  A i kdyby byly, jak jednou začneme pracovat s těmi originálními, není cesta zpátky... barevné čtvrtky a papíry z běžného papírnictví už nás neuspokojí...

OZDOBY

- jsou to, co dělá scrapbook vyjímečným... zdobit můžeme stužkami, přidávat kytičky, různé kovové ozdoby, cvočky, šňůrky, samolepky... můžeme kreslit, vyšívat, navlékat korálky, přišívat knoflíky... tvoříme rámečky, visačky, jmenovky... řekla bych, že ke scrapbooku budou mít blízko tvořilky všeho druhu, které už odzkoušely mnoho jiných výtvarných technik a jistě doma zásoby věcí, kterými můžou ozdobit svá alba mají... :-)  Nicméně ozdoby určené speciálně pro scrapbooking nabízí mnoho výrobců, jsou velikostně přizpůsobené formátu, bezpečné pro fotky, často barevně sladěné s papíry a především krásné a navržené lidmi, kteří mají se scrapbookem bohaté zkušenosti, takže nemůžeme jejich použitím nic pokazit :-)

PSACÍ POTŘEBY

- do svých alb si kromě lepení a zdobení fotek jistě budeme i psát... můžeme k tomu použít samolepky nebo propisoty... občas ale chceme napsat něco jen tak - od ruky... i kdyby datum nebo kraťoučký text, citát, básničku... opět radím používat pouze "bezpečné" výrobky... obyčejné fixy, propisky apod. nejen, že po čase vybledávají, ale nemůžeme si být jisti jejich složením, proto se jim raději zdaleka vyhněme... Výrobci potřeb pro scrapbooking mysleli i na psaní chtivé :-) a nabízejí nám spoustu druhů per, fixů, tečkovačů a linerů, se kterými se nemusíme bát popsat třeba celou stránku :-)